П'ятниця, 30 жовтня 2020 року 2:57
   Четвер, 22 жовтня 2020 року
  № 2020.085.086
 

Головна

Поточний номер
٠ Перша шпальта
٠ Тиждень
٠ Подробиці
٠ Суспільство
٠ Добра скриня

Фоторепортаж
Канівські блоги
Top-NET
Радіо “Канів”
Книгарня

Фотоконкурс
٠ Новий
٠ Архів

Редакція
Реклама
Передплата
Контакти
Безкоштовні оголошення
Де відпочити в Каневі

  Архів номерів

 

Реєстрація



Кому ти віриш?
1.Я вірю Вові.
2.Я вірю Петі.
3.Я вірю Віті.
4.Я вірю в Бога.
5.Я вірю собі і своїй родині.
6.Я вже нікому й нічому не вірю.
Результати


Курсы валют на PROext

Незалежний аудит підтвердив невикористання антибіотиків на птахофабриках Групи МХП (ТМ «Наша Ряба»)
Автор: від 8 жовтня 2020 року

НОВАЦІЇ >>>>>

"Миронівська птахофабрика" разом із іншими бройлерними птахофабриками МХП - "Вінницькою птахофабрикою" та "Оріль-Лідер" успішно пройшли незалежний аудит, який підтвердив невикористання антибіотиків на всіх етапах виробничого процесу. Про це стало відомо у понеділок, 28 вересня, під час прес-конференції, що була присвячена темам харчової безпеки, антибіотикорезистентності та відмові від використання антимікробних засобів у птахівництві.

Серед спікерів заходу - представники Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), Європейського банку реконструкції та розвитку, Держпродспоживслужби, агрохолдингу МХП та Асоціації "Союз птахівників України", яка й проводила відповідний аудит.

- У 2019 році МХП прийняв чітку стратегію на повну відмову від використання антибіотиків. У профілактичних цілях ми антибіотики ніколи не використовували, але є ще лікування птиці. Цього року ми вирішили піти ще далі та повністю виключити антимікробні засоби з виробничого процесу. Три наші птахофабрики - "Миронівська", "Вінницька" та "Оріль-Лідер" успішно пройшли незалежний аудит "Союзу птахівників України" щодо підтвердження вирощування птиці без застосування антибіотиків та отримали право наносити додаткове маркування класу "А" на свою продукцію. Цей клас означає, що антимікробні засоби не застосовувалися на жодному з етапів вирощування: ані на батьківському стаді, ані на промисловому, - розказав під час прес-конференції головний ветлікар МХП Євген Бойко.

Раніше, у березні цього року, Союз птахівників України спільно з Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО), Європейським банком реконструкції та розвитку (EBRD), Держпродспоживслужбою та МХП провели прес-конференцію, де розказали про глобальні ризики, які приховує в собі проблема резистентності до антибіотиків. Найбільш гостро стоять питання неконтрольованого обігу антибіотичних засобів і потрапляння їхніх залишків до організму людини разом із їжею. Саме тому за ініціативи найбільших українських компаній, які представлені в птахівництві, було розроблено систему маркування продукції, вирощеної без антибіотиків, а також критерії для отримання виробниками права наносити таке маркування. Друга прес-конференція була присвячена підведенню результатів із впровадження цього галузевого стандарту.

- Вимоги були розроблені ще в минулому році. Вже з 1 січня цього року підприємства, які мали намір брати участь у цій програмі, розпочали здійснювати моніторингові дослідження залишків інгібіторів та токсинів у кормах, воді, кінцевій продукції та продуктах життєдіяльності птиці, які є основою для підтвердження відповідності зазначеним вимогам. Через карантинні обмеження інспектування підприємств декілька разів відкладалися, але вже наприкінці травня відбулися аудити на двох підприємствах МХП - Миронівській і Вінницькій птахофабриках, а в липні аудит відбувся ще на одній птахофабриці МХП - "Оріль-Лідер". За результатами моніторингу всім трьом фабрикам було надано право наносити маркування класу "А", - розповів виконавчий директор асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко.

Національний консультант ФАО та координатор проекту з подолання ризиків АМР Віталій Башинський під час пресконференції ще раз наголосив на викликах, які ставить перед людством антибіотикорезистентність.

- Увесь світ опікується питанням антибіотикорезистентності вже більше десяти років. Ми розуміємо, що ситуація погіршується не просто швидко, а занадто швидко - ми не очікували такого стрімкого утворення антибіотикорезистентних штамів. Ще десятиліття тому антибіотикорезистентний штам був чимось рідкісним. Сьогодні ми навпаки шукаємо ті штами, які не мають антибіотикорезистентності. Тому це дуже серйозна проблема, яку нам, як людству, потрібно зараз вирішувати, - зазначив Віталій Башинський.

Василь Говгера, Провідний експерт відділ агробізнесу Європейського банку реконструкції та розвитку, поміж іншого зауважив на важливості підвищення стандартів біобезпеки в харчовій промисловості в контексті всесвітньої пандемії COVID-19.

- Сьогодні, в контексті пандемії коронавірусу, а також минулих пандемій різного роду зоонозних хвороб, ми розуміємо, що не можна розділяти питання продовольчої безпеки та охорони здоров'я. Під час цієї пандемії ми багато працювали з експертами стосовно питань біобезпеки та консультували компанії, допомагаючи підвищити ефективність та подолати кризу. Ми зауважили, що компанії, які впроваджують інші системи безпеки, такі як, наприклад, виробництво без антибіотиків, виходять на новий рівень ефективності. Це дозволяє їм стабільніше працювати в умовах постійної невизначеності, та тим самим забезпечувати продовольчу безпеку", - зауважив Василь Говгера.

Директор департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби і головний ветеринарний лікар України Борис Кобаль наголосив на серйозності проведених моніторингових досліджень.

- Якщо говорити про моніторинг, про який вже згадував Сергій Карпенко, то я маю додати, що мова йде про значну кількість тестів і лабораторних досліджень. Це величезна робота, яка може гарантувати кінцевому споживачу найголовніше - якість, безпечність продукції та її відповідність всім стандартам. І звісно ж, розміщення відповідного маркування виробниками неможливе без участі державного регулятора. Ми всіляко вітаємо ініціативу Союзу птахівників України та раді, що галузь готова до внутрішньої регуляції та постійно йде на підвищення стандартів якості та біологічної безпеки, - підсумував Борис Кобаль.

Система передбачає маркування трьох видів: клас "А" - антимікробні засоби не використовуються на жодному із виробничих процесів ("Вільне від антибіотиків"); клас "В" - антимікробні засоби не використовуються в продуктивній зграї птиці ("Ферма без антибіотиків"); клас "С" - антимікробні засоби не використовуються з профілактичною метою, але можуть застосовуватися з лікувальною за умови дотримання правил ("М'ясо без залишків антибіотиків").

Завдяки впровадженню даної системи, споживач може бути впевнений у достовірності заявленої виробником інформації, оскільки право наносити відповідне маркування надається незалежною стороною.

Крім того, Союз птахівників України залишає за собою законне право проводити самостійні відбори зразків продукції зазначених підприємств на будь-якому етапі вирощування, виробництва та реалізації продукції з метою зовнішнього моніторингу дієвості контролю.

Це великий крок в подоланні загроз антибіотикорезистентності.

Прес-служба МХП

 

6 жовтня
>> Про підвіски до вантажівок
Далі...

14 вересня
>> Основные характеристики и качества качественного табака для кальяна
Далі...

>> Как старый грузовик помог пенсионеру улучшить свой доход и качество жизни
Далі...

1 вересня
>> Добротную, качественную, стильную одежду носить одно удовольствие
Далі...

29 серпня
>> Що таке локалізація сайту та чим цей процес відрізняється від звичайного перекладу?
Далі...

14 серпня
>> Кальяны в Днепре
Далі...

19 липня
>> На что обратить внимание, при выборе детского рюкзака?
Далі...

14 липня
>> Як оформити куточок настрою для дошкільнят і молодших школяриків?
Далі...

30 червня
>> Паховая грыжа: виды, причины возникновения и методы лечения
Далі...

29 червня
>> Як купити дитячий одяг: поради батькам
Далі...

23 червня
>> Система Joker – решение для ограниченных пространством торговых площадей
Далі...

18 червня
>> Зачем нужен уксус для риса в суши?
Далі...

5 червня
>> ПРОКТОНИС: мазь от геморроя. Инструкция и использование
Далі...

28 травня
>> Преимущества вакуум регуляции
Далі...

>> Бренды автоэмалей: что рекомендуют профессионалы?
Далі...

>> История кофе: как напиток из провинции Эфиопии завоевал мир
Далі...

20 квітня
>> Автобагажники на крышу: Как путешествовать на машине с комфортом
Далі...

17 квітня
>> Профессиональный ремонт кондиционера авто
Далі...


>> Ішли женці жито жати
  «Ішли  женці  жито  жати,  та    забули  серпи  взяти! Серпи  взяли, хліб  забули, Такі   вони  женці   бу`ли. Далі...


  © ПП “Канівська Пресс-група”
  © Концепція дизайну:
      ПП “Канівська Прес-група”
  © Дизайн, розробка сайту:
      РА “РЕКЛАМЕРА”



“ДНІПРОВА ЗІРКА”  
офіційна громадсько-політична газета   
м.Канева і Канівського району.  
Заснована 17 квітня 1921 року.  

Матеріали, надруковані в канівському тижневику “Дніпрова Зірка”  
є власністю видавця, захищені міжнародним і українським   
законодавством і не можуть бути відтворені у будь-якій формі   
без письмового дозволу видавця.  
При використанні наших публікацій посилання на газету обов’язкове.  
© Дніпрова зірка