Як замінити сонце? | Автор: | № від 6 січня 2022 року |
НАШЕ ЗДОРОВ'Я >>>>>
Узимку люди часто страждають від нестачі вітаміну D, який влітку людський організм здатен виробити самостійно за допомогою сонячного світла. Наразі сонячного світла бракує - дні короткі, й більшість із них - похмурі. Чи можна замінити сонце, аби не страждати бодай через дефіцит вітаміну D? Так, це можна зробити за допомогою продуктів. Яких саме - читайте в цьому матеріалі.
Влітку достатньо провести 15 хвилин на сонці, щоб отримати добову дозу вітаміну D. Але ось узимку цей номер не пройде: щоб отримати необхідні 400-600 МО (міжнародних одиниць) вітаміну, необхідно звертатися до інших джерел. Невеликі порції цих продуктів допоможуть вам заповнити дефіцит вітаміну D і зберегти здоров'я і енергію.
Гриби. Лише100 ггрибів містять достатньо вітаміну D, щоб покрити добову потребу. Тож додавайте їх до своїх страв або готуйте у якості самостійної страви.
Лосось. "Дикий" лосось - безсумнівний чемпіон за вмістом вітаміну D. Достатньо з'їдати дві порції цієї риби на тиждень, щоб підтримувати необхідний рівень "сонячного" вітаміну в організмі.
Палтус. У100 гцієї риби міститься 250% добової норми вітаміну D. А ще палтус багатий на корисні жирні кислоти, які необхідні для здоров'я серця і судин.
Креветки.100 гкреветок - це третина добової норми вітаміну D. Головне - стежте, щоб у порції цих корисних морепродуктів було не дуже багато солі - надлишок натрію дуже небезпечний для здоров'я серця та інших життєво важливих органів.
Яйця. Повністю покрити потребу у вітаміні D за допомогою курячих яєць вам не вдасться, оскільки одне яйце містить лише 4% від добової норми, але у якості добавки їх обов'язково варто їсти. Сніданок, у складі якого є яйця - один з найздоровіших варіантів ранкової трапези.
Сир.100 гсиру покривають 3% добової потреби у вітаміні D. А ще регулярне вживання сиру допомагає знизити ризик розвитку інсульту і підтримує здоров'я судин та серця.
Підготувала Ярина КОЗЕЛЬСЬКА |